Cykelstorlek – barn och vuxna

Artikeln innehåller reklamlänkar

11637
Vilken cykelstorlek skall man ha?
Cykelstorlek
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Rätt mått på cykel för barn och vuxna

Vilken cykelstorlek skall man ha på en cykel till barn och vuxna? Och vad skall det vara för ramstorlek? Det är viktigt att man har en cykel som har rätt storlek i förhållande till sin längd. Vanligast är att man förhåller sig till hjulens dimension och ramens höjd.

Hoppa direkt till:

Vad är rätt cykelstorlek för barn?

Barn skall kunna gå av och på cykeln utan hjälp. När de sitter på sadeln så skall de kunna sätta ner minst ett ben i marken. De skall klara av att stanna cykeln kontrollerat. Viktigt är också att barnet kan nå båda handtagen ordentligt vid fullt styrutslag. Ett vanligt misstag är att man köper för stor cykel till barnet vilket gör att olycksrisken ökar.

- Annons -

Den här cykelväljaren (cykelkraft.se) är en smart hjälp om du skall köpa cykel på nätet. Skriv in din eller ditt barns längd, välj vilken typ av cykel du vill ha, klassisk, mountainbike etc. Då kan du se vilka modeller som finns att välja på och som är rätt storlek. Smart!

Säkert utrustad

Enligt lag måste en cykel ha fungerande bromsar och ringklocka. (Det finns däremot inget krav på hur den ser ut eller låter.) Cyklar du i mörker måste du även ha en lykta baktill som visar rött ljus och kan ses tydligt från 300 meters håll. Självklart behövs då även en lykta framåt som även den kan ses från 300 meters håll. Ta en titt på Trafikverkets hela lista över vilken utrustning din cykel behöver för en säker framfart och vilka regler som gäller.

Vilken cykelstorlek passar min längd?

I tabellen får du en vägledning till vilken storlek du skall välja på din eller ditt barns cykel. Säkrast är alltid att prova innan man tar ett beslut.

Standard modell

PersonlängdHjulstorlekRamhöjd
90-12016"10" (25,5 cm)
110-14020"14,5" (37 cm)
130-16024"18" (45,5 cm)
150-17026"20" (51 cm)
160-18028" (Dam)21,5 (54,5 cm)
170-19028 (Herr)23" (58,5 cm)
Över 19028"24" (61 cm)

Viktiga tillbehör innan du sätter dig på cykeln

I Sverige så cyklas det flitigt. Slår man samman alla cykelresor i kilometer så rör det sig om cirka två miljarder kilometer om året. Detta för delat på cirka femhundra miljoner cykelresor om året. Och detta är bara i Sverige (Källa Wikipedia).

Vi cyklar cirka 2 miljarder km per år

1. Cykelhjälm – vilken storlek?

Ok, detta vet de flesta men ändå så slarvas det rejält. Enligt data från sjukhusen så behöver cirka 1 300 cyklister som cyklat i den svenska trafiken läggas in på sjukhus varje år för olika huvudskador. Låt det inte hända dig. Här kan du enkelt få rätt storlek på din cykelhjälm (cykelkraft.se). Detta är en sak man inte skall vänta med, utan bara köpa direkt.

En bra cykelhjälm är såklart en av de bästa livförsäkringarna. Billig i förhållande till var den gör för att skydda dig eller ditt barn. I Sverige så är det dessutom lag på att att ha cykelhjälm för alla under 15 år när de cyklar eller blir skjutsade på tvåhjulig cykel.

2. Airbag – uppblåsbar cykelhjälm

Det är inte ofta det händer något på hjälmfronten men detta är en ganska ny uppfinning. Skyddet kallas ”Hövding” och är en en rejäl krage som du trär över huvudet (cykelkraft) när du skall ut och cykla. Vid en krock så blåses en krockkudde blixtsnabbt upp runt ditt huvud som ett skydd.

Jag har faktiskt andrahandsuppgift med en bekant som överlevde efter att ha blivit påkörd av en bil. Airbagen löste ut i tid och skyddade huvudet. Det diskuteras flitigt för och emot denna modell så överväger du att skaffa en så läs lite på nätet innan för att se om det passar dig.

3. Cykellås – vilken modell är godkänd?

Det anmäls i runda slängar 60 000 cykelstölder varje år i Sverige. Det enklaste sättet att minska risken för att bli bestulen är ett ordentligt lås. Vill du att en eventuell cykelstöld skall gå på hemförsäkringen så måste du ha ett godkänt cykel lås (cykelkraft.se). I stora drag kan man säga att det behöver vara ramlås, bygellås eller vikbara lås. Se mer exakt på länken vilka modeller som gäller.

Jag har själv blivit av med otalet cyklar genom åren. Bor man i en storstad så är det troligen värst. Det är alltid tråkigt att bli av med sin cykel och det är ofta en dålig affär då självrisker med mera är ganska höga.

- Annons -
 
Lofi Dreams - Relax, Sleep & Study playlist