Varifrån kommer skalornas namn?
Det finns många sätt att mäta temperatur i vår värld. De två vanligaste sätten som de flesta kommer i kontakt med är Celcius – uppkallad efter svensken Anders Celsius och Farenheit – uppkallat efter tysken Daniel Gabriel Fahrenheit. De båda var verksamma på 1700-talet. En av de klassiska sakerna som alltid omgärdas av frågetecken är hur man konverterar från Fahrenheit till Celcius. Det är faktiskt inte så lätt som man kanske tror. Till en början tittar vi på vad de olika skalorna har för utgångspunkter när de visar sina temperaturer.
Celsius är en temperaturskala där 0 är vattens fryspunkt och 100 är vattens kokpunkt.
Celciusskalan
För att kunna skapa en skala så behöver vi två ”absoluta värden”. Alltså två temperaturer som alltid är samma under givna förhållanden. Anders Celcius valde vatten som utgångspunkt. Han bestämde att noll (0) grader skulle vara den temperatur som vatten fryser vid (under normalt lufttryck). Han satte också det övre värdet 100 till den temperatur där vatten kokar. För människor har det visat sig vara två avgörande och två väldigt användbara temperaturer att förhålla sig till i vardagen. Vattnets kok- och fryspunkt påverkar mycket av det vi utsätts för. Både när vi lagar mat och när vi befinner på en vintrig bilväg.
I Fahrenheitskalan är 100 baserat på människans normala kroppstemperatur
Fahrenheitskalan
Har valde Gabriel Fahrenheit att sätta skalans nollpunkt till den lägsta temperatur som kunde skapas artificiellt. Detta gjorde man genom att blanda isvatten och saltlag. Man kom då ner i en temperatur som ungefär motsvarar -18 °C. Med dagens mått inte ett särskilt noggrant mått eller speciellt bra absolut temperatur. Till det övre värdet som också här är 100, valde Farenheit människans normala kroppstemperatur. En, som man trodde, bra konstant i sammanhanget. Man missade faktiskt lite så Kroppstemperaturen är idag inte 100°F utan snarare 97.7–99.5 grader. Detta gör också att om man omvandlar de två viktiga värdena på Celcius temperaturskala Farenheit så får man fram att vattnets fryspunkt inträffar vid 32°F och kokpunkten vid 212°F. Två siffror som kanske inte är lika lätta att komma ihåg som i Celciusskalan.
Var används Farenheit?
Temperaturenheten °F används i USA och är där dominerande i vardaglig användning. Däremot används Celcius och Kelvin i sjukvården (utom primärvården) samt vetenskapliga sammanhang.
Symbolen för temperatur – en liten ring
Den gängse symbolen för temperatur är en liten ring före en bokstav som anger vilken skala om man avser. Exempelvis: °F eller °C. Det kan vara svår att hitta symbolen på ett vanligt tangentbord så ett enkelt trix är att kopiera tecknet från någon sida på internet. Till exempel här på Vilken Storlek.se.
Online Omvandlare
Konvertera temperatur
°C (Celsius)
°F (Fahrenheit)
Svaret är avrundat till närmsta heltal
Roliga fakta
Sveriges högsta och lägsta temperatur
Högsta temperaturen som har uppmätts i Sverige är 38°C. Detta har skett vid två tillfällen. I Ultuna den 9 juli 1933 och även i Målilla den 29 juni 1947.
Det svenska köldrekordet ligger på hela -52,6 °C. Burr! Detta uppmättes i Vuoggatjålme den 2 februari 1966.
Temperaturer en vanlig dag på Månen
På månen så är det dagtid på ena sidan som varar ungefär 13,5 dagar. När solljuset träffar månens yta så kan temperaturen komma upp till otroliga 123°C. Under månens ”natt” som även den vara i ungefär 13,5 jorddagar så svänger det om drastiskt. Då får den mörka sidan av månen en temperatur på -153°C.