Vad drar apparaten i el per timma? – Räkna ut kostnaden

1279
Räkna ut elpris och förbrukning på din apparat – Online konverterare
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad kostar mina apparater per timme?

Detta är en enkel kalkylator som hjälper dig att räkna ut vad det kostar att driva en dammsugare, kylskåp, diskmaskin, tvättmaskin eller en TV per timme den är påslagen med nuvarande elpris i öre. Ett sätt hjälpa dig minska storleken på elräkningen.

Vad kostar elen per timme?

Skriv in watt och elpris i öre.

Watt på apparat

- Annons -

Elpris (öre/kWh)

Var kan man se aktuellt elpris?

Det finns flera bra gratis-appar till din mobil (t.ex.”Elen” på App Store) som talar om nuvarande elpris i öre. De visar uppgift timme för timme och även nästkommande dags elpris. Detta kan du använda för att räkna ut vad det kostar.

Några exempel på hur många watt olika saker förbrukar.

Med nuvarande snabba skiften i elpriset så kan man vilja räkna ut vad det kostar att driva en speciell elektrisk apparat per timma. Nedan några exempel på hur mycket olika saker förbrukar. Siffrorna är ungefärliga och kan såklart variera kraftigt mellan olika fabrikat och modeller. Vet du inte vad dina apparater drar så kan du använda några av siffrorna nedan och skriva in i kalkylatorn.

ProduktFörbrukning
Damsugare800-1200W
Dator Stationär200-500W
Dator - Laptop20-50W
Diskmaskin1000W
Digitalbox10W
Elvisp300-400W
Handdukstork (värma/torka)50-500W
Hårtork1500W
Induktionshäll (alla plattor på)5000-9000W
Kyl/Frys (nyare)100-150W
Kyl/Frys (äldre)100-250W
Led-lampa (motsv. 60W)9W
Led-lampa (motsv. 24W)3W
LED-TV60-100W
LED-TV standby läge1-3W
Mikrovågsugn900-1200W
Spisfläkt200-300W
Tvättmaskin1000-2000W
Torktumlare2500W
Ugn1800W

Vilka saker drar mest ström i ett hushåll?

De saker som drar mest el i en vanlig bostad är kanske ganska självklara och lätta att upptäcka. Några går inte att minska så mycket på medan andra går att minska på för att spara på elförbrukningen. Följande saker är värt att försöka minska användningen av om man vill hålla nere kostnaden. Det mesta av ett hems förbrukning finns kanske inte oväntat i köket och badrummet.

Ugn
Kyl och frys
Spis
El-element
Eldriven golvvärme
Handdukstork
Torktumlare
Varmvatten

Hemelektronik på standby läge och laddare – spelar det verkligen nån roll att stänga av?

Standby läget som t.ex. finns på LED TV apparater, digitalboxar och de flesta datorer kanske inte drar så mycket om man tittar på specifikationen. Men faktum är att det ibland kan röra sig om lika mycket elförbrukning som massor av ledlampor. Det man kanske inte tänker på att det är något man aldrig stänger av utan istället står och drar dygnet runt året om.

Hårresande två procent av landets årliga elförbrukning består enligt uppgift av enbart standby-ström (eem.se) Det finns med andra ord möjlighet att spara en hel del genom att hålla nere onödig strömtjuvar som mobilladdare som sitter kvar i väggen eller TV-apparater som står på standby läge och drar hela nätterna.

Hur mycket kostar det att värma upp min bostad

Den här sidan handlar mest om hur mycket olika apparater i ditt hem kan dra. När det gäller uppvärmning av en villa eller lägenhet så är det svårare att beräkna. Det beror mycket på vilket värmesystem man använder och hur bostaden är konstruerad, storlek, isolering etc.

Har man bergvärme installerat i en äldre villa från början av 70-talet med vattenburen värme i radiatorer så kan en vanlig årsförbrukning vara 24 000 kWh. Är samma anläggning installerad i en nyare villa med vattenburen golvvärme så kan samma förbrukning landa på 15 000kWh per år. En villa kan såklart vara stor eller liten så allt spelar in vid en beräkning.

* Nätavgifter och elbolagens påslag tillkommer och är ej medräknat i kalkylatorn.

Läs mer: Omvandla gram till deciliter – Socker, Mjöl & Smör

- Annons -
 
Lofi Dreams - Relax, Sleep & Study playlist