Omvandla gram till deciliter – Socker, Mjöl & Smör

698132
Omvandla gram till deciliter- Online konverterare
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Hur mycket är en deciliter i gram?

Svaret är att det beror på vad man har i måttet. Alla saker har inte samma vikt/volymförhållande. När man skall räkna ut en ingrediens gram till deciliter så måste man först veta var det är för något. Det vanligaste man kommer i kontakt med är vatten. 1 liter vatten väger, som de flesta kanske vet 1 kg.

Det betyder därför att 1 dl vatten väger 100 gram. 1 dl är alltså en tiondel av en liter och 100g är en tiondel av ett kg. Vatten har med andra ord ett enkelt och logiskt vikt/volym-förhållande.

Läs mer: Räkna ut elpris och förbrukning på din apparat – Online konverterare

- Annons -

1 liter vatten väger 1 kg. Därför väger 1 dl vatten 100g.

Vatten/Mjölk/Dryck | gram till deciliter

De flesta lättflytande drickbara vätskor.

Gram

Deciliter

Hur räknar man om gram till deciliter för mjöl, socker eller smör?

Hur gör man för att räkna ut hur många gram något är som inte väger ett kg per liter. Ta till exempel mjöl. Ett kg genomsnittligt mjöl motsvarar ca 16,7 dl. I Svenska hem mäts nästan uteslutande mjöl upp som deciliter (dl). Det är egentligen ett ganska o-noggrant mått då just mjöl kan ha olika sammansättning och vara olika mycket packat. I många andra länder – inte minst USA och England så väger man istället många av de råvaror man använder vid bakning och matlagning. Detta gör man även vid storbagerier där exempelvis bröd bakas i tusental. Då gäller det att man är noggrann med recepten.

Hur många deciliter är 100 gram mjöl?

Om du behöver omvandla ett recept där några ingredienser är angivna i gram så måste du alltså veta vilken råvara det gäller. Vi har val ut några av de vanligaste ingredienserna vid bakning. I omvandlaren nedan så kan du enkelt skriva in gram eller deciliter och få svaret direkt. Ta siffrorna med en nypa salt (he he) då de endast anger ett genomsnitt av just den råvara det gäller. Olika Havregryn har olika vikt per liter. Det samma gäller både Socker och Smör.


Socker | gram till deciliter

Det finns många typer av socker man använder vid matlagning. Omvandlaren ovan avser strösocker. Sirap eller florsocker har helt andra förhållanden och stämmer inte med denna omräknare. Du kan skriva in entingen vikten i gram eller ett värde som deciliter. Räknare omvandlar direkt. Förhållandet för socker är att en deciliter strösocker väger ca 90g.

Socker

Strösocker.

Gram

Deciliter


Mjöl | gram till deciliter

Hur mycket väger en dl mjöl? Den här omräknaren fungerar på de flesta mjölsorter då de har ganska liknande täthet. Tänk på att just mjöl kan packas väldigt olika beroende på hur det hanteras. Det skall inte vara för fluffigt men inte heller för hårt ihop-pressat. Detta påverkar resultatet och omräkningen från vikt till volym. Ett tips är att hälla upp mjölet från påsen i ett litermått eller en bunke. Då får man ett lagom packat mjöl och det blir även lättare att väga om det skulle behövas. Vi utgår från ett genomsnitt där de olika mjölsorterna väger ca 60 gram per dl.

Mjöl

Vetemjöl, Grahamsmjöl, Rågmjöl.

Gram

Deciliter


Smör | gram till deciliter

Hur många deciliter är 100g smör? Detta är något som jag vet många slentrianmässigt antar har samma förhållande som vatten. Detta stämmer inte riktigt men är ganska nära. Smör väger ca 95g om man mäter upp en deciliter av det. Det varierar något mellan smörsorter och matolja. Denna skillnad är dock så liten att vi i det här exemplet lägger dem under samma omräknare.

Smör

Smör, Margarin och Matolja.

Gram

Deciliter


Havregryn | gram till deciliter

Vad väger Havregryn? – Inte så mycket. När det gäller gryn av olika sorter varierar det kraftigt hur mycket de väger per dl. Här har vi valt Havregryn som är mycket lätt i normal och torr rumstemperatur. 1 deciliter av detta väger bara 35 gram.

Havregryn

Gram

Deciliter

Rolig fakta

Vad är exakt ett kilo?

Måttet ett ”Kilogram” var från början det samma som en liter vatten vid fyra grader Celsius. Denna definition visade sig inte vara tillräckligt exakt och ersattes därför 1889 av ett fysiskt föremål, den så kallade ”Internationella Kilogramprototypen”. Den finns för närvarande inlåst i ett valv i Paris tillsammans med flera andra standardmått.

 

- Annons -
 
Lofi Dreams - Relax, Sleep & Study playlist