Vad väger en sockerbit och hur många kcal har den?

0
16538
Hur mycket väger en sockerbit - Hur många kan man ta i kaffet?
Hur mycket väger en sockerbit och hur många kan man ha i kaffet?
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad väger 1 sockerbit egentligen?

De två vanliga typerna av sockerbitar är bitsocker och snabbitsocker. De ser kanske lika ut  men de har faktiskt lite olika vikt. Denna kan komma att spela stor roll beroende på hur många av dessa söta kuber du får i dig under exempelvis ett år. Vi börjar med att titta på hur mycket de väger i gram. Så här säger en av de större tillverkarna av sockerbitar om vikten. En vanlig bit av så kallat bitsocker väger i genomsnitt 3,2 gram. Som en jämförelse väger en bit snabbitsocker 3,6 gram.

1 st. bitsocker vikt:  3,2 gram

1 st. snabbitsocker vikt: 3,6 gram

 - Annons -
Ny podcast om biodling
   

En sockerbit i kaffet blir många kilo på ett år

Det är klart man vill ha en sockerbit i kaffet. Men hur mycket socker blir det på ett år om man tar en kopp varje dag. Spelar det så stor roll vilken av de två olika sockerbitstyperna man tar i koppen? Det skiljer ju bara 4 tiondels gram. Vi gör följande roliga räkneövning för att se efter. Häng med.

Om du tar två st sockerbitar av typen bitsocker i kaffet varje dag under ett år så får du i dig 2,3 kg socker (2336 g).

Om du istället tar två bitar snabbitsocker i kaffet varje dag i ett år så blir det 2,6 kg socker (2628 g).

Bara genom att byta sockertyp så har du dragit ner på din årliga sockerkonsumtion med nästan 3 hg (!)

Om du både byter socker typ och bara tar en sockerbit per dag så kan du komma ner i “bara” 1 168g. Det vill säga drygt ett kilo i stället för två och ett halvt.

Bara genom att byta sockerbit så har du dragit ner på din årliga sockerkonsumtion

Sockerbit i kaffet varje dag under ett år

2 bitsocker – 2,3 kg (2 336 g)
2 snabbitsocker – 2,6 kg (2 628 g)
1 bitsocker – 1,2 kg (1 168 g)

 

Hur många kcal (kalorier) är det i en sockerbit?

Socker är något som många med möda försöker dra ner på. En sockerbit kanske inte verkar så energirik men blir det flera så är det mycket energi som måste omvandlas till annat för att man inte skall lägga på sig. Vi fortsätter att titta på de två olika sockerbitarna men nu på hur många kalorier(kcal) de innehåller.


Kcal i en sockerbit

Bitsocker – 12,3 kcal
Snabbitsocker – 13,9 kcal

 

Tja det ser ju inte så bedrövligt ut om det bara rör sig om en sockerbit i kaffet. Faktum är att denna mängd är nästan försumbar jämfört med vad som finns i olika typer av läsk. Här snackar vi sockerbits-berg. Mer om detta nedan. Men först en sammanfattning.

DRA NER PÅ SOCKRET TIPS 1:

  • Välj bitsocker.
  • Ta bara en bit.
  • Minska gärna till noll bitar när du vant dig.

Antal sockerbitar i coca cola

En burk med Coca Cola innehåller 35 gram socker. Det motsvarar ungefär 11 sockerbitar. Det känns riktigt mycket jämfört med det du lägger i kaffet om du stämmer in på exemplet ovan.

“En burk Cola om dagen i ett år motsvarar 12,8 kg socker
(4 000 sockerbitar)”

Om du drack en burk Cola om dagen så skulle du alltså komma upp i 12,8 kg socker. (12775g). Jösses. Det är ju i princip samma vätskemängd som ett par koppar kaffe. Båda dessa drycker väljer dessutom många för att “bli lite piggare”. Ja man kan undra om man presterar tio gånger bättre för att man dricker en burk läsk i stället för kaffe. Vill du hålla nere sockerkonsumtionen är nog detta något att tänka på.

En halvliterflaska som nuförtiden nästan blivit synonymt med en “dricka” har cirka 50 gram socker i sig. Det motsvarar 16 sockerbitar.

Den stora boven är kanske de stora 1,5 litersflaskorna som innehåller närmare 52 sockerbitar styck. Det är väldigt lätt att dra i sig en sådan själv om man sitter framför TV’n en kväll. Ett tips är därför att köpa små förpackningar. Sämre för miljön, ja, men om ditt totala intag minskar på detta sätt så blir det även färre förpackningar totalt.

DRA NER PÅ SOCKRET TIPS 2:

  • Drick vatten varannan gång i ställer för läsk och du har minskat intaget till hälften.
  • Köp 33 cl i stället för 50 cl flaskor.
  • Undvik stora petflaskor

Hur många teskedar är en sockerbit?

Vad motsvarar en sockerbit i teskedar? Detta är väldigt intressant. Om du i stället tar en “tesked socker” i kaffet, hur skiljer det sig åt viktmässigt? Får man i sig mer eller mindre socker? Här kommer svaret: en tesked strösocker väger ca 4.3 gram. Detta är betydligt mer än vad som är i någon av de olika sockerbitarna i vårt exempel.

“34% mer i en tesked socker än i en sockerbit”

Det är ju lätt att tro att man istället för en sockerbit kan ta en tesked med strösocker i stället med samma resultat. I själva verket får du 34% mer socker i en tesked än om du tar en bit. De flesta tar nog inte slätstrukna mått när man lägger nån sked i kaffet. Detta gör troligen att skillnaden blir ännu större i de flesta fall.

DRA NER PÅ SOCKRET TIPS 3:

  • Ta en sockerbit i stället för en tesked socker

“En sockerbit gör ingen skillnad”

Det är nog riktigt att en sockerbit inte gör så stor skillnad. Men när antalet byggs på under ett år så blir det stora skillnader i slutändan. Minskar du dagsintaget lite så blir summan av allt du fått i dig under året mycket mindre. Början på ett lyckat projekt är att samla fakta om stort och smått. Hoppas detta har hjälp dig en bit på vägen. Lycka till!

- Annons -
Ny podcast om biodling