Räkna ut volymen på en kub

0
2747
Enklaste sättet att räkna ut volymen på en kub
Enklaste sättet att räkna ut volymen på en kub. Gör så här.
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad är en kub?

Innan vi räknar ut volymen på en kub så måste vi först veta vad en kub är för något. En kub är en tredimensionell figur med räta vinklar och lika långa sidor.

Vad är volym?

Volym kan ha flera betydelser men i detta fall menas det som finns i kuben. Det avser alltså “den mängd av något som finns inom ett tredimensionell figurs gränser”. I detta fall är det kubens sidor som är avgränsningen. En kub har både volym och yta. En kvadrat däremot har bara en yta då den endast har två dimensioner. Läs mer om hur du räknar ut ytan på en kvadrat här.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   

Så här gör du

Eftersom en kub har tre dimensioner så behöver vi ta reda på tre mått för att räkna ut volymen. Ett mått för varje dimension.

Om vi tänker oss kvadratiskt papper på bordet framför oss så har det en längd och en bredd. Lägger vi till höjd så har vi skapat volym. För att räkna ut volymen multiplicerar du längden, bredden och höjden med varandra. Se nedan.Volymen på en kub är:

Längd x Bredd x Höjd

 

Vad är kubik?

Svaret skall alltid ha måttenheten “kubik”. Detta skrivs som en upphöjd trea. Såhär:  ³. Detta kallas för en volymenhet. En kub som har 1 cm långa sidor är 1 cm³ (Uttalas en kubikcentimeter). Ordet kubik kan kombineras med flera olika längdenheter. Några exempel:

  • mm³ (Kubikmillimeter)
  • cm³ (Kubikcentimeter)
  • (Kubikmeter)
  • km³ (Kubikkilometer)

Räkneexempel 1.

Fråga: Hur stor volym har kuben? Kuben har 5 cm långa sidor.

  1. Räkna ut:  5 x 5 x 5 = 125
  2. Svar: 125 cm³ (125 kubikcentimeter).

Räkneexempel 2.

Fråga: Hur stor volym har tärningen? Den har 12 mm långa sidor.

  1. Räkna ut:  12 x 12 x 12 = 1728
  2. Svar: 1728 mm³ (eller 1,728 cm³).

 

Rolig fakta:

En av världens mest kända kuber är nog leksaken Rubiks Cube. Det första exemplaret såldes i en butik i Budapest 1974. Från början kallades den för Magic Cube men bytte 1980 namn till Rubics Cube. Rubic hade från början ingen lösning till sitt svåra pussel men efter en månads knåpande så hade han kommit fram till en lösning.
Kuben gjorde succé och har i dag sålts i fler än 350 miljoner exemplar vilket gör den till världens mest sålda leksak.
Om det tog Rubic en månad att hitta lösningen så går det betydligt fortare i dag. Världsrekordet att lösa kuben innehas av Mats Valk. Han behövde bara 5.55 sek för att få alla bitar på rätt plats.

 

- Annons -
Ny podcast om biodling