Hur mycket växer håret på en dag, vecka och månad?

0
18734
Hur mycket växer håret på en dag, vecka och månad?
Håret växer som ogräs säger en del. Men hur snabbt växer det egentligen på en månad?
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Försöker du samla till längre hår? Eller blev det lite kort sist och du undrar hur lång tid det tar innan det växer ut. Det är inte ovanligt att våra småbarn får tag i en sax och vill fixa frisyren lite själv. Oftast är det luggen som “är i vägen” och klipps bort först. Då kan det vara skönt att veta att det växer ganska fort ändå. Men hur snabbt?

Hårväxten varierar kraftig mellan människor. Det beror på flera ärftliga faktorer men också hur gammal du är eller hur du mår. Men om vi skall ta fram ett genomsnittligt mått så blir det följande enligt Claire Stevens på The Trichological Society.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   

Så mycket växer hår på längden

1 – 1,25 cm per 28 dagar
Ok då vet vi det. Men hur mycket blir det på några månader och hur länge skall man behöva vänta? Här kommer svaret. (Siffrorna är ungefärliga.)

Så snabbt växer håret under året

PerHårlängd
Dag0,33 mm
Vecka2,31 mm
Månad1 cm
År12 cm

Samla till långt hår – hur lång tid tar det?

Om du vill samla till långt hår så kan du räkna med att det tar ett tag. Vill du att håret skall räcka ner till axlarna så får du räkna med ungefär tre år. Om du vill ha ett väldigt långt hår som räcker ända ner till midjan, ja då rör det sig om cirka 7 år innan du är där. Det kan ju vara bra att tänka på om du vill pricka in något speciellt tillfälle i framtiden.

Ca 3 år till axlarna och 7 år till midjan

En kompis samlade hår under 5 års-perioder och klippte sig sedan kort. Håret sålde han till en perukmakare.

Hur många hårstrån har en människa?

Det varierar såklart men man brukar säga att det rör sig om cirka 80 000 – 160 000 stycken. Några av dem fastnar i din kam, borste eller i soffa och det är helt normalt att man tappar runt 100 hårstrån om dagen.

Växer ut igen

När man tappar ett hår så växer det vanligtvis ut igen. Detta sker runt 20 gånger under en livstid. Det betyder att varje hår har en livslängd på cirka 5 år.

Hårets växtcykler

Hår växer inte regelbundet och lika mycket hela tiden. Tillväxten har flera faser där håret växer och sedan vilar under olika perioder i livet. 90% av håret växer hela tiden medan de andra 10 procenten är i vila.

Man tror att människan fått hår för att skydda huvudet mot solens UV strålning. Men hur var det förr? Var vi håriga som apor då? Nja, studier har visat att människans förfäder började tappa mycket av sin kroppsbehåring redan för ca 3,3 miljoner år sedan. Man tror att vi i samma “veva” började kunna svettas via huden och detta gjorde det lättare att reglera temperaturen utan massa hår.

Hur snabbt växer skägg?

Faktum är att allt hår på kroppen växer i stort sett med samma hastighet. Anledningen till att det kan verka som att skägg växer fortare är att de som slätrakar sig behöver raka sig varje dag för att hålla looken.

Växer håret / skägget snabbare om man rakar sig?

Det enkla svaret är nej. Det inte spelar någon roll om du rakar dig ofta. Men det känns säkert så. Att skägget blir tjockare och mer fylligt för varje gång du rakar dig är en myt. Det finns däremot andra saker som påverkar hårväxten.

Vad består hår av?

Det här är hårets kemiska sammansättning.

  • Carbon 45%
  • Syre 27%
  • Kväve15%
  • Väte 6%
  • Svavel 5%.

Hår är både elastiskt och starkt

Tvärtemot vad man tror så kan faktiskt hår töja sig och det en hel del. Hår kan bli upptill 30% längre när det är vått. Men det är också väldigt starkt. De flesta har säkert sett något cirkusnummer där en person hänger högt upp i luften endast förankrad i sitt hår. Det sägs vara ungefär lika starkt som koppartråd av samma dimension. Inte dåligt – men inget jag vågar prova.

- Annons -
Ny podcast om biodling