Sängstorlekar – Sverige, USA och England

Artikeln innehåller reklamlänkar

0
33189
vilken sängstorlek Enkel King size Queen size
Sängstorlekar
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vilken sängstorlek är vanligast i Sverige?

Det har länge funnits ett antal standard storlekar för sängar i Sverige. En vanlig sängstorlek på enkelsäng varit 80×200 cm. För dubbelsäng är storleken King Size i måtten 180×200 cm fortfarande den största standardstorleken i Sverige.

Ny sängstorlek har blivit vanlig

På senare tid har dock den “lilla” vanliga enkelsängen fått flera nya varianter. Olika storlekar ända upp till 120 cm bredd finns nu hos de flesta tillverkare. Och det är klart – har man plats så är det såklart trevligt att breda ut sig.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   

Vilken storlek har en amerikansk och engelsk säng?

De olika amerikanska sängstorlekarna har ungefär samma namn som de svenska och europeiska men måtten i cm varierar något.

Största skillnaden är vad man kallar en King Size i England.

Här menar man en betydligt mindre storlek. Vill man ha en svensk King Size så skall man be om en Grand King eller Super King i England för att få plats.


Vanliga svenska sängstorlekar i cm och dess amerikanska och engelska motsvarigheter

TypEur (cm)USA (cm)UK (cm)
Enkelsäng (Small)80x20079x19180x190
Enkelsäng (Single)90x20099x19190x190
Enkelsäng105x200
Enkelsäng120x200
Dubbelsäng (Double)140x200137x191135x190
Queen Size160x200152x203
King Size (Vanligast)180x200193x203152x198
Grand king203×249180x200

Köpa rätt storlek på täcke och kudde

Med många olika sängstorlekar så blir det en del olika täcken att hålla reda på. Väldigt irriterande när man råkar få fel storlek och fötterna sticker utanför.
På denna sida (Bättre Nätter.se) så kan man sortera täcken och madrasser efter storlek. Välj i sidospalten så kommer rätt täcken, kuddar och madrasser fram.

Hotellsängar

Något många känner igen är att hotell har olika kvaliteter på sängar. Vissa hotell har kostat på det allra finaste sängarna som går att hitta medan andra sparat in på just denna detalj. Jag påpekade under ett hotellbesök att sängen jag fått på rummet var VÄLDIGT mjuk. Man sa att detta inte var några som helst problem och bar sonika in en träskiva och lade under madrassen. Det var just en intressant lösning.

Hamnar du på ett lite med kvalitetsinriktat hotell så kan de berätta om vilken typ av säng de har och i vissa fall kan du till och med välja hårdhet om det är någon typ du gillar bättre. Slutligen kan du fråga efter måttet på sängen för att se om det passar din längd. skall ni sova två så kan det ju vara bra att sängen är minst 140 cm bred. Ett undantag kanske är om ni är på bröllopsresa och önskar en jättestor och bred säng eller för att komma lite närmare – en lite smalare variant.

Viktigt att notera är också att om du skall boka en bröllopssäng i England genom att boka en rejäl King Size så blir det inte riktigt rätt. Det vi Europa kallar King Size räcker knappt till en “Prins”. Det man måste be om är en “Grand king” för att sova gott mellan lakanen i en 180x200cm stor säng.

Vissa hotell i England kan ha väldigt korta enkelsängar som standard. Då har det hänt att jag beställt en dubbelsäng. Då kan man helt enkelt lägga sig diagonalt och sträcka ut sig efter en lång dag i London.

Beställa säng från England eller USA

Även om det inte är så vanligt så går det att beställa sin drömsäng från England. Det finns hemsidor som specialiserat sig på alla typer och modeller. När det är dags för beställning så kan det vara lätt att missa hur exempelvis Queen Size säng inte har samma mått i alla länder.

Om du tar en titt i tabellen så ser du att det vi kallar en Queen size i Sverige bara är drygt en och en halv meter bred i USA. Detta skulle ju lätt kunna resultera i en smärre katastrof om den anländer osedd med posten. Däremot har man kompenserat och gjort sängmåttet lite lyxigare på längden genom att göra den 203 cm lång.

- Annons -
Ny podcast om biodling