Storlek på flagga till flaggstång

0
8862
storlek på Flagga i förhållande till Flaggstången
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Köpa flaggstång – detta behöver du veta för att få rätt storlek på din flagga

När man skall köpa flaggstång är det en del att tänka på så att det blir rätt innan köpet och även efter allt är på plats. Här talar vi om det som rör storlekar och proportioner gällande flaggan och flaggstången och hur de båda storlekarna skall förhålla sig till varandra. Vi kommer också berätta hur lång din flaggstång skall vara i hörhållande till höjden på ditt hus och var det är lämpligt att placera den. Slutligen listar vi alla Sveriges flaggdagar. Det är bland annat då din flagga skall hissas om du har en flaggstång. Vi börjar med själva flaggan.


Flaggans proportioner

För att beskriva vilka proportioner den svenska flaggan har så får man titta på förhållandet mellan länd och bredd. Enligt Riksarkivet så skall den svenska flaggan vara 16 enheter vid och 10 enheter hög. Det betyder till exempel att om flaggan är 160 cm på längden – så skall den vara 100 cm på höjden. Man kan också beskriva proportionerna som delar. Exempelvis: 16:10. Ytterligare ett sätt att benämna proportionen är i ett förhållande. Nämligen 1:1,6. I talspråk blir detta “Förhållande: ett till en komma sex”. Alltså, för att fylla längden behövs 1,6 delar av höjden. Krångligt? Vi sammanfattar det i bilden nedan.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   
Svenska flaggans yttermått

Enheter: 10 hög 16 bred

Förhållande: 16:10

Proportioner: 1:1,6

 

 

Svenska fanan  – har alltid en bestämd storlek

En fana är en flagga med ett bestämt mått. Detta är alltid 160 x 100 cm. Den svenska fanan beskrivs av riksarkivet som “en flaggduk avsedd att bäras på en stång”.

Vimpel –  när det inte är flaggdag

En vimpel ser ut som en mycket smal triangel som smalnar av mot en spets. Den finns i flera storlekar. Den består av ett blått och ett gult fält. Blått överst och gult underst. Den hissas på vanlig flaggstång och kan användas alla dagar utom allmänna flaggdagar då den bör ersättas av den vanliga Svenska flaggan. Längden på en vimpel bör vara en tredjedel av flaggstångens längd. Vimplar i de svenska färgerna förekommer kommersiellt i många varianter med bland annat kors. Dessa är inte officiella och bör undvikas.

Flaggstångens längd och utseende

Rekommendationerna från riksarkivet säger att “flaggstången placerad vid en normal villa bör vara högst 3,5 m över nock” Det finns alltså ingen rekommendation för lägsta höjd i förhållande till huset. Tidigare tillverkades flaggstänger i trä. Därför accepteras allmänt omålade flaggstänger av trä. Men riksarkivet säger ändå att stångens färg vanligast är vit och har en förgylld knopp.

Vilken storlek skall flaggan ha i förhållande till flaggstången?

“Dela flaggstångens höjd med fyra för att få fram flaggans längd”

Rätt storlek på flagga till din flaggstång.
Storleken bestäms av vilken höjd din flaggstång har. Flaggans längd skall vara en fjärdedel av höjden på flaggstången. Till exempel så skall alltså en flaggstång som är 10 m hög ha en flagga som är 2,5 meter lång. Enklaste sättet att få fram flaggans bredd är att dela flaggstångens höjd med fyra – och du har svaret på hur bred flaggan skall vara. Se exempel nedan.


Flaggans storlek i förhållande till flaggstångens höjd.

Flaggstång höjd: 4

Flagga längd: 1

Förhållande: 1:4

 

 

Exempel på storleks-förhållande mellan Flagga och Flaggstång

Flaggstång - höjdFlagga - längd
14 m3,5 m
12 m 3,0 m
10 m2,5 m
8 m2,0 m

Undantag
När det gäller mycket höga flaggstänger så kan man minska flaggans storlek i förhållande till stången med upp till en sjättedel. Det vill säga: proportioner blir då 1:6 istället.

Svenska Flaggdagar

I Sverige är det regeringen som bestämmer de officiella flaggdagarna under året. Här listar vi alla allmänna flaggdagar.

DatumHändelse
1 janNyårsdagen
28 janKung Carl XVI Gustafs namnsdag
12 mar Kronprinsessan Victorias namnsdag
En sön - 22 mar till 25 apr Påskdagen
30 aprKung Carl XVI Gustafs födelsedag
1 majFörsta maj
49 dagar efter påskdagenPingstdagen
6 junSveriges nationaldag
En lör 20–26 juniMidsommardagen
14 julKronprinsessan Victorias födelsedag
8 augDrottning Silvias namnsdag
Andra sön i sep under valår Dag för val till Sveriges riksdag
24 oktFN-dagen
6 novGustav Adolfsdagen
10 decNobeldagen
23 decDrottning Silvias födelsedag
25 decJuldagen

Flaggtider – vilka klockslag skall man flagga?

Tvärtemot vad de flesta tror så finns det i Sverige inga allmänna regler om vilka tider man bör flagga. Som enskild person, företag eller förening så väljer man själv tiderna. En vanligt förekommande tradition är att man hissar flaggan vid soluppgång och halar vid solnedgång. Varianter av detta ser man i andra länder men är som sagt ingen regel i Sverige. I flera sammanhang har man Försvarsmaktens regler som en riktlinje. Där håller man sig till följande tider.

Svenska Försvarsmakten flaggtider

1 mar – 31 okt – Flaggan hissas kl 08.00

1 nov – 28 (29) feb – Flaggan hissas kl 09.00

Flaggan halas ned vid solens nedgång, dock senast kl 21.00

 

Flaggtider vid midvintermörker

“När skall man flagga om solen inte går upp?”

En intressant svårighet uppstår om man befinner sig norr om polcirkeln. Där är det under delar av året s.k. midvintermörker vilket betyder att att solen inte går upp alls. Man kan undra vilka tider man då skall flagga om man annars följer solens upp och nedgång? De militära regler man tillämpar i Kiruna har man bestämt att göra på följande sätt. Under perioden 7 dec – 3 jan hissar man flaggan kl. 09.00 och halar den redan kl. 11.50.

Försvarsmakten flaggtider norr om Polcirkeln

7 dec – 3 jan

Hissa kl 09.00

Hala kl 11.50

 


Intressant fakta

Danmarks flagga äldst
Danmarks flagga, som där kallas Dannebrogen, är den äldsta flaggan som fortfarande används med sitt ursprungliga utseende. Den fick sitt utseende redan år 1219 och har inte ändrats sedan dess. På listan över hur länge ett land haft sin nuvarande flaggas utseende så ligger Sverige på 32:a plats.
Källa: Wikipedia

 

Källor: Riksarkivet och Wikipedia

- Annons -
Ny podcast om biodling