Hundbur till bil – rätt mått, fakta och regler

45278
Hundbur till bil storlek och mått. Fakta och regler
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Hur stor hundbur skall man ha?

När man skall resa med sin hund dyker tillslut frågan om hundbur upp. Det finns många frågetecken kring hur och vad som gäller när du skall transportera din hund. Här rätar vi ut några av dem och talar om vilken storlek en transportbur för din hund minst skall ha.

Detta gäller vid transport av din hund

Jordbruksverket säger följande om vilka regler som gäller vid transport av hundar. När du skall transportera en hund i personutrymmet på din bil så måste detta ske på ett säkert sätt. Är din bil av kombimodell så kan du även ha hunden där under resan om du har den under uppsikt hela tiden. Hunden få inte kunna skadas under resan eller transporten.

Säkrad under färd
För att ingen olycka skall ske under en inbromsning så måste hunden antingen vara i en hundbur / transportbur eller använda ett särskilt anpassat säkerhetsbälte för hundar. Ditt fordon måste helt enkelt vara lämpligt för att transportera hunden, hålla rätt temperatur och ha god ventilation.

- Annons -

Hunden relativa vikt ökar vid en krock eller inbromsning.

Det finns flera anledningar till varför man bör ha en hundbur. Det är som sagt inte tillåtet att transportera en hund utan att den sitter säkert fast under färd. Men en annan viktig anledning är såklart att skydda hunden. Vid en inbromsning eller krock även vid relativt låga hastigheter så ökar hunden relativa vikt kraftigt.

Så här mycket väger din hund vid en krock. Om vi tänker oss att en hund väger 2 kg så ökar dess relativa vikt till hela 80 kg vid en tvärnit i 50 km/tim. Om bilen färdas i 90 km/tim – som inte är så ovanligt för en bil – så ökar vikten till 256 kg. Siffrorna ökar dramatiskt med hundens vikt. En hund som väger 10 kg väger otroliga 1280 kg vid en krock i 90 km/tim.

Minsta mått hundbur i bil

När du använder en transportbur för hundar i din bil så skall varje hund minst ha följande utrymme.


Längd

Mät hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Tag detta mått gånger 1,10.

Bredd

Mät hundens bröstbredd gånger och ta det gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.

Höjd

Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

 

Köpa hundbur till din bil

Tänk på att inte köpa en för billig bur. Modeller under tusenlappen vi sett, har fått dåliga betyg av köpare på grund av bristande kvalitet. Här är en jämförelse mellan två av de största svenska tillverkarna av hundburar för bilen.

Minsta mått på transportbur för arbetande hund

Något annorlunda mått gäller när du skall transportera en arbetande hund. En arbetande hund i yrkesverksamhet där du gör kortare transporter under som mest två timmar, skall ha följande minsta mått på transportburen.

Längd

Minst 0,9 meter

Bredd

Minst 0,6 meter

Höjd

Minst 0,7 meter

 

Din hund ska alltid kunna ligga ner på ett bekvämt sätt. Därför bör mankhöjden inte vara mer än 65 cm.

Regler för transport av flera hundar

Utöver ovanstående regler så gäller ytterligare bestämmelser när du skall transportera flera hundar. Om du transporterar många hundar eller annat än sällskapshundar så finns särskilda regler gällande transporter inom ekonomisk verksamhet på Jordbruksverkets hemsida.

Skötsel under transporten

Temperaturer

Jordbruksverket säger även följande angående transporten. Det är inte tillåtet att lämna din hund utan tillsyn i fordonet om temperaturen kan komma att överstiga +25°C eller understiga -5°C.

Rastning och foder

Under transporten måste hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Hunden skall få foder med högst 24 timmars mellanrum.

Transporttid

Du får inte förvara hunden permanent i ett fordon – som längst 3 timmar enligt huvudregeln.

Läs mer: Stora transporter? Allt om Containerstorlekar.

Tikar och hundvalpar

Vid transport av en tik som löper så skall den hållas åtskild från hanhundar.
En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte heller transporteras tidigare än 1 vecka efter att valpning skett.

Undantag finns från dessa två regler. Det gäller sällskapshundar som transporteras i personbil kortare sträcka än 5 mil. En hundvalp skall vara minst 1 vecka och helst ha naveln helt läkt innan du får transportera den.

Skadad eller sjuk hund

Det är tillåtet att transportera ett sjukt eller skadat djur till en veterinär om det är bråttom även om du inte uppfyller kraven ovan. Det får dock inte finnas någon risk för att din hund kan lida av transporten. Känner du dig tveksam bör du kontakta en veterinär innan transport.

Jordbruksverkets hemsida

Vi har här sammanställt endast några av de regler som Jordbruksverket har gällande transport i hundbur. Vi råder dig ändå att kolla noga på deras hemsida inför din transport. Här kan du läsa mer om övriga regler gällande transport av hundar på Jordbruksverkets hemsida.

 

- Annons -
 
Lofi Dreams - Relax, Sleep & Study playlist