Sveriges minsta fisk

0
3064
Sveriges minsta fisk - mått och storlek
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Sveriges minsta fisk

Det finns stora och små fiskar i Sverige men vilken är den minsta? Sveriges minsta fisk heter Simpstubb. Den kallas även Högfenig smörbult och dess latinska namn är Lebetus scorpioides. Det här är en mycket liten fisk som endast mäter 39 mm.

Sveriges minsta fisk. Mått: 39-40 mm

 
Simpstubben tillhör familjen mörbultar i ordningen abborrartade fiskar. Den lever i havet och är en bottenfisk som finns på djup mellan 20 och 375 meter. Vad man vet leker den inte i svenska vatten. Honorna är fortplantningsdugliga först efter att de har nått 21 mm i längd. Simpstubben kan blir runt två år gammal.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   

Så här ser den ut

Detta är som sagt en mycket liten fisk men med ovanligt stora (för sin storlek) fjäll och höga fenor. Den har sammanvuxna bukfenorna som saknar hinna.

Simpstubb – Hane

Hanen har en gråbeige färg med fyra svagt synliga strimmor i grått. Ovansidan av huvudet samt bröstet går i rött och orange.

Simpstubb – Hane

Honan är också brunbeige men med röda tvärstrimmor och rödbrunt på huvudet.

Fåtal hittade exemplar i Sverige

De exemplar av Simpstubb som setts i Sverige är inte verkligen inte många. Enligt fiskbasen.se så har man bara sett två (2) exemplar i Kosterfjorden i tre (3) i Gullmaren. Man har även fångat några stycken den i Kattegatt ned till Stora Bält.

Var lever Simpstubben?

Sveriges minsta fisk trivs bäst på bottnar som är täckta av algklädda stenar eller vid kalkklippor och skalgrus. Du kan också söka i dyig sand om du vill ha en chans att träffa på den. Bortsett från att den finns i Sverige så hittar man den även söderut till norra Biscayabukten. Man har även sett den i både Danmark och Norge.

Vad äter en Simpstubb?

Om de flesta fiskar äter mindre fiskar, vad äter då Sveriges minsta fisk? Det är ju inget alternativ att leta efter någon mindre. Faktum är att Simpstubben helst lever av små kräftdjur, en del blötdjur men även små maskar.

Läs mer: Minimått för fiskar som får tas upp ur svenska vatten.

- Annons -
Ny podcast om biodling