11 typsnitt som finns både i Mac och PC

0
1855
11 typsnitt som finns i Mac och PC
De här 11 typsnitten finns både i Mac och PS. Bra att vita om du delar dokument och vill att de skall se likadana ut på olika datorer och operativsystem.
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vilka fonter finns i både Mac och PC?

Det finns massor av förinstallerade fonter och typsnitt i både Mac och Microsoft. Idag fungerar de flesta program i båda dessa system men det finns några saker som inte är helt kompatibelt. De flesta fonterna som finns förinstallerade i din Mac har tyvärr inte sin motsvarighet i Microsoft. Detsamma gäller omvänt. När du skriver i exempelvis MS Word så finns det en hel del fina fonter att använda. Men om du vill att ditt dokument skall se likadant ut när du öppnar det i en Mac så kan du inte använda vilka fonter som helst.

Så får du dina dokument att se lika ut i olika datorer

Om din PC använder något av Microsofts operativsystem så finns det några fonter som har sin motsvarighet i Mac. Här listar vi 11 av de vanligaste typsnitten du kan använda om du vill att dokument skall se likadana ut i båda Mac och PC.


- Annons -
Ny podcast om biodling
   

11 gemensamma typsnitt i PC och Mac

Följande fonter finns förinstallerade i Mac OS och MS Windows operativsystem.

Arial Black

Comic Sans

Courier New

Georgia

Impact

Lucida

Palatino

Tahoma

Times New Roman

Trebuchet

Verdana

 

När kan det vara bra att använda dessa typsnitt?

Om du skriver ett dokument där du använder ett lite ovanligare typsnitt så är detta vanligtvis inget problem. Du kan skriva ut dokumentet, göra det till en PDF eller spara det som en bild. I alla dessa fall “följer” fonten med och ser likadan ut.

Det luriga börjar när du skall dela ett dokument med en vän eller kollega. Om du har skrivit ett dokument i Pages i Mac och mailar detta till en vän som har Microsoft Windows så kommer detta bara se likadant ut om ni båda har samma typsnitt installerade i era datorer.

Detta kan vara fallet och allt ser bra ut men om du är en vanlig användare så har du troligen inte installerat några extra typsnitt i din dator. Detta gör att dokumentet du mailade kan se väldigt annorlunda ut när din vän öppnar det i sitt program.

Vad händer om inte rätt font finns i datorn?

Om fonten du använt inte finns i din väns dator så kommer datorn att visa ett “ersättningstypsnitt” i stället för det du valt. Detta medför att storleken på bokstäverna kanske inte stämmer. Detta medför därför att inte lika många bokstäver får plats på varje rad. Vilket i sin tur gör att det behövs fler rader och dokumentet forsätter på nästa sida.

Mitt dokument ser konstigt ut ändå

Tänk på är att det finns fler orsaker än fel font som kan göra att dina dokument inte ser “riktiga ut” på en annan dator. Det kan gälla tabeller mallar tabbar mm. Ta en extra koll och jämför detta då det ibland kan vara en av orsakerna.

Vad är Serif och Sans-Serif?

Det man brukar kalla för Serifer är fonter som har “klackar”. Exempel på dessa är Times New Roman, Lucida eller Palantino.

Sans-Serif betyder “utan serif” och är med andra ord typsnitt utan “klackar”. Exempel på sådana är Arial, Impact och Verdana.

Rolig fakta om Typsnitt

Det svenska ordet typsnitt härstammar från Gutenbergs tid då själva tryckkonsten uppfanns. Då gjorde man så kallade “typer” för bokstäverna utskurna i trä. Alltså träsnitt. Därav namnet typsnitt.

 

Källor:
Wikipedia: List of typefaces included with macOS
Wikipedia: List of typefaces included with Microsoft Windows

- Annons -
Ny podcast om biodling