Fotbollsplan – största och minsta storlek

0
54751
Vilken storlek på Fotbollsplan i Sverige
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Rätt storlek på en Fotbollsplan

“En fotbollsplan får inte vara kvadratisk”

Yttermått
En fotbollsplan har inga bestämda exakta mått. Däremot finns det att antal mått att hålla sig inom för att den skall godkännas. Reglerna säger att en fotbollsplan skall ha en bredd som är mellan 45 och 90 meter. Längden skall hålla sig mellan 90 och 120 meter. Men, undrar nu den kvicktänkte – då kan man ju ha en kvadratisk fotbollsplan där både längd och bredd är 90 meter. Nej reglerna för planens storlek säger även att “den inte får vara kvadratisk”. Detta kanske inte förvånade någon – men kan ju ändå vara bra att veta. Så här många meter kan alltså en fotbollsplan vara.


Hur stor är en fotbollsplan?

Storlek på Fotbollsplan

Längd: 90 – 120 meter

Bredd:  45 – 90 meter

 

Storlek på fotbollsplan vid internationella matcher

Internationella matcher

Längd: 100 – 110 meter

Bredd: 64 – 75 meter

 

Linjer som skall finnas på planen

Yttre linjer
Nu är det dags för alla linjer att ritas ut. Ingen linje får vara bredare än 12 cm. Längs de långa sidorna skall det finnas en sidlinje och på de korta något som kallas för kortlinje eller kanske vanligare mållinje. De bildar tillsammans en rektangel som “omringar” hela fotbollsplanen.

- Annons -
Ny podcast om biodling
   

Mittlinje och Hörnen
Mitt på planen skall det finnas en mittlinje och på den en mittpunkt. Mitt på planen skall det också ritas en cirkel med en radie på 9,15 meter. Vid varje hörn placerar man en hörnflagga som markering och för att göra dem mer synliga. Här ritar man också en kvartscirkel en meter ut från mitten av pinnen in mot planen. Det är inom denna bollen skall ligga när man skjuter en hörna. Man kan även ha en mittflagga som placeras i höjd med mittlinjen men en meter utanför spelplanen.

Mått kring målet

Målet
Nu är det dags att placera ut målet. Det skall stå mitt på mållinjen och vara 7,32 m brett och 2,44 m högt. Målburen måste inte ha ett nät – men det kan ju vara bra.

Målområdet
Målområdet markeras genom två vinkelräta linjer från vardera målstolpe 5,5 m in på planen. De binds samman med en linje parallell med mållinjen. Detta markerar straffområdet.

Straffområdet
11 meter ut från mitten av målet markeras en straffpunkt. Det är från denna punkt man skjuter straffsparkar. 9,15 meter från straffpunkten, utanför straffområdet skall det finnas en cirkelbåge. Det är utanför denna som de spelare som inte skjuter straffen skall stå.

Storlek på 7 mannaplan

I Sverige så spelar man på 7 mannaplaner upp till 13 årsålder. Där är det andra storlekar som gäller. En 7 mannaplan i fotboll får vara mellan 60 och 80 meter lång och mellan 35 och 50 meter bred. Målen skall vara 5 meter breda och ha en höjd på 2 meter. Straffpunkten lägger man nu istället på 7,5 meter från mållinjenRoliga Fakta

Fotbollssvårigheter på Grönland
På Grönland älskar man fotboll men Grönlands fotbollsförbund är ännu inte medlem i FIFA. Enkelt förklarat beror det på en oförmåga att få fram spelbara gräsplaner. FIFA Goal programme sponsrade dock Qaqortoq-stadion i Qaqortoq, som har en artificiell gräsplan.

Källa: Wikipedia

 

Källa artikel: Svenska Fotbollförbundet

- Annons -
Ny podcast om biodling